Válási mediáció

Hogyan lehet legkisebb a veszteség ?

Egy válás mindenképpen veszteséggel jár. Az azonban korántsem mindegy, hogy ezek a veszteségek milyen hatást gyakorolnak a jövőre.

Egy teljes válási folyamat a belső elhatározást követően körülbelül egy évet vehet igénybe. A felek általában egy mentálisan, érzelmileg nagyon megterhelő folyamat végén jutnak el oda, hogy meghozzák azt a döntés, hogy életük egy meghatározó szakaszát lezárják.

Ennek megfelelően a válás egyszersmind egy gyászfolyamat is, amely során az addigi jövőkép, életálmok, kilátások alapvetően átformálódhatnak.

A mediáció abban segíthet, hogy a válással kapcsolat döntések a lehető legkevésbé legyenek rombolók a jövő szempontjából.

mit válasszak

Milyen témákat érinthet a válási mediáció?

A válási mediáció minden olyan témára kitérhet, amely nagyban befolyásolják az érintett felnőttek és gyermekek jövőjét.

Próbaválás lehetősége

A próbaválás olyan esetekben lehet hatékony eszköz, amikor a felek egy konkrét konfliktus megoldásának akarnak időt adni. Előfordul, hogy a konfliktus feloldását követően a felek folytatják párkapcsolatukat.

Gyermekek elhelyezése és láthatása

A válási folyamatban az egyik legfontosabb kérdéskör a gyerekek kapcsolatos döntések. A felek a párkapcsolt felbomlásától függetlenül mint szülőpár, gyermekeik iránt továbbra is közös szülői felelősséggel tartoznak.

A mediáció fontos segítség lehet abban, hogy a válási konfliktustól függetlenül, a gyermekek szükségeltéinek, érdekeinek, életkorának lehető legkedvezőbb megállapodás jöjjön létre a felek között.

Anyagiak

Az anyagiak szintén érzékeny terület. A költséges, esetenként elhúzódó és gyakran bizonytalan kimenetelő vagyonmegosztáshoz képest, a válási mediáció során a bíróság helyett a felek kezében marad az irányítás.