A mediációról

Miben segíthet a mediáció?

A mediáció a negatív érzelmeket olyan módon csillapítja és kezeli, hogy a felek számára a lehető legkedvezőbb megállapodás jöhessen létre .

Agyunkban közvetlen kapcsolat is van az érzékelést feldolgozó területek és az érzelmi központ között. Ez azt jelenti, hogy mielőtt felfognánk mit is látunk vagy hallunk, már heves érzelmek keletkezhetnek bennünk. Egy konfliktushelyzetben tudattalanul olyan negatív érzelmeket válthatunk ki egymásból, amelyek ellehetetlenítik a vita rendezését.

Mit adhat a mediáció?

A mediáció a viták rendezésének, a konfliktusok kezelésének egy olyan módja, amelyben a mediátor biztosítja a kereteket, de a vitás felek dolgozzák ki saját megoldásaikat.

Nem a felelősök keresése, hanem a megértés, a jövőbeli együttműködés kidolgozása áll a középpontban.

A vitában álló felek szabadon elmondhatják, hogy hogyan élték meg a konfliktust, majd az elhangzottak alapján a mediátorok segítségével megfogalmazzák azokat a témákat, amelyekben egyezségre szeretnének jutni. A megbeszélés eredményeként nem csak egy részletes megállapodásra juthatnak, hanem javulhat közöttük a kommunikáció, megelőzhetők a további viták. 

Mitől működik a mediáció?

A mediációban való részvétel önkéntes, ez azt jelenti, hogy a mediáció folyamatának megismerése után minden vitás félnek saját döntése, hogy ilyen módon akarja-e megoldani a problémát.

A mediációban való részvétel önkéntes, ez azt jelenti, hogy a mediáció folyamatának megismerése után minden vitás félnek saját döntése, hogy ilyen módon akarja-e megoldani a problémát. A mediátorok egyik félnek sem fogják pártját, nem ítélkeznek és  nem javasolnak megoldásokat.  Titoktartás köt minden résztvevőt annak érdekében, hogy az ülések során nyitottan lehessen beszélni az érzésekről, történésekről, megélésekről.  

A feleket arra kérjük, hogy tisztelettel és udvariasan bánjanak egymással, és az esetlegesen megszülető megállapodást írják alá és tartsák be. 

Mi a mediáció menete?

A megkeresés és a konfliktus megismerése után  javaslatot teszünk arra, hogy a mediáció alkalmas módszer-e a vita rendezésére.

Ha a mediáció alkalmas módszer, és a felek is kívánják folytatni a konfliktus rendezését, akkor következik egy vagy több tárgyalási alkalom a felek együttes részvételével. Ezek a tárgyalások általában három órásak, mivel az összes fontos témát sorra vesszük. A felek által kidolgozott együttműködési pontokat írásos megállapodásba foglaljuk, majd ezt a felek aláírják. A mediátorok figyelnek arra, hogy ez a megállapodás minél inkább betartható legyen, de a felek felelőssége, hogy olyan feladatokat vállaljanak, amiket 

Miért éri meg a mediáció?

A felek közvetlen, mégis szabályozott beszélgetésbe vitele sokkal emberibb módja egy-egy vita rendezésének, mint ha ügyvédekre, bírókra és a merev jogi eljárásmenetre bíznánk az ügy eldöntését.

A felek közvetlen, mégis szabályozott beszélgetésbe vitele sokkal emberibb módja egy-egy vita rendezésének, mint ha ügyvédekre, bírókra és a merev jogi eljárásmenetre bíznánk az ügy eldöntését. A vitában állók így egyrészt végig kontrollálhatják a megoldás tartalmát, másrészt pedig esélyt kaphatnak viszonyuk átfogó rendezésére, kommunikációjuk javítására.

Ez akkor nagyon értékes, ha ez a kapcsolat mindkettőjük számára fontos, pl. válás után a közös gyermek érdekében javítani szeretnének viszonyukon; vagy ha valaki egy kollégával való konfliktus miatt nem akarja elhagyni az egyébként kedvelt munkahelyét. 

A jogi eljáráshoz képest kevesebb költséggel, energiával és rövidebb idő alatt rendezhetők a konfliktusok.