Mediációról

mediatorkor

Mi a mediáció?

A mediáció a viták rendezésének, a konfliktusok kezelésének egy olyan módja, amelyben a mediátor biztosítja a kereteket, de a vitás felek dolgozzák ki saját megoldásaikat. Nem a felelősök keresése, hanem a megértés, a jövőbeli együttműködés kidolgozása áll a középpontban. 

A vitában álló felek szabadon elmondhatják, hogy hogyan élték meg a konfliktust, majd az elhangzottak alapján a mediátorok segítségével megfogalmazzák azokat a témákat, amelyekben egyezségre szeretnének jutni. A megbeszélés eredményeként nem csak egy részletes megállapodásra juthatnak, hanem javulhat közöttük a kommunikáció, megelőzhetők a további viták. 

Alapelvek

A mediációban való részvétel önkéntes, ez azt jelenti, hogy a mediáció folyamatának megismerése után minden vitás félnek saját döntése, hogy ilyen módon akarja-e megoldani a problémát. A mediátorok egyik félnek sem fogják pártját, nem ítélkeznek és  nem javasolnak megoldásokat.  Titoktartás köt minden résztvevőt annak érdekében, hogy az ülések során nyitottan lehessen beszélni az érzésekről, történésekről, megélésekről.  

A feleket arra kérjük, hogy tisztelettel és udvariasan bánjanak egymással, és az esetlegesen megszülető megállapodást írják alá és tartsák be. 

mediatorkor
szervezeti_családi_mediáció_01

Folyamat

A megkeresés és a konfliktus megismerése után  javaslatot teszünk arra, hogy a mediáció alkalmas módszer-e a vita rendezésére. Ha igen, és a felek velünk kívánják folytatni a rendezést, akkor következik egy vagy több tárgyalási alkalom a felek együttes részvételével. Ezek a tárgyalások általában három órásak, mivel az összes fontos témát sorra vesszük. A felek által kidolgozott együttműködési pontokat írásos megállapodásba foglaljuk, majd ezt a felek aláírják. A mediátorok figyelnek arra, hogy ez a megállapodás minél inkább betartható legyen, de a felek felelőssége, hogy olyan feladatokat vállaljanak, amiket 

A mediáció előnyei

A felek közvetlen, mégis szabályozott beszélgetésbe vitele sokkal emberibb módja egy-egy vita rendezésének, mint ha ügyvédekre, bírókra és a merev jogi eljárásmenetre bíznánk az ügy eldöntését. A vitában állók így egyrészt végig kontrollálhatják a megoldás tartalmát, másrészt pedig esélyt kaphatnak viszonyuk átfogó rendezésére, kommunikációjuk javítására.

Ez akkor nagyon értékes, ha ez a kapcsolat mindkettőjük számára fontos, pl. válás után a közös gyermek érdekében javítani szeretnének viszonyukon; vagy ha valaki egy kollégával való konfliktus miatt nem akarja elhagyni az egyébként kedvelt munkahelyét. 

A jogi eljáráshoz képest kevesebb költséggel, energiával és rövidebb idő alatt rendezhetők a konfliktusok. 

szervezeti_családi_mediáció_01