Közösségi mediáció

Hogyan lehet megtartani a közös értékeket?

Feloldatlan társasházi viták helyett békés együttélés, személyeskedésbe futó ellentétek helyett hatékony együttműködés.

A klasszikus közösségi élet fontos pontja, hogy a közösen kialakított vagy legalábbis elfogadott keretek, normák szerint végzik a tagok a tevékenységüket. A társasház lakói betartják a házirendet, a vizilabda csapat tagjai keményen végigdolgozzák az edzéseket. Amikor egy ilyen közösségen belül kialakul egy személyközi konfliktus vagy érdekellentét bizonyos csoportok között, akkor az ellehetetleníti a teljes közösség működését. A társasház nem tud megegyezni a tetőfelújításról, így néhány év alatt nemcsak a felső szinten lakók szenvedik meg a hiányzó szigetelést, hanem a teljes ház állaga romlik. A vizilabda csapat tagjai ugyan továbbra is részt vesznek az edzésen, de ha nem tudják félretenni az öltözőben elkezdett vitát, akkor kevésbé fognak egymásra figyelni a vízben, nem lesznek olyan sikeresek, mint amilyenek lehetnének. 

Ha a közösség felismeri, hogy valami nincs rendben a működésükkel és külső segítséget kér a megoldáshoz, akkor az nem csak az adott vita rendezését hozhatja meg, hanem igazi fejlődést is jelenthet. Legközelebb talán el sem jutnak addig, hogy egy vita az elérni kívánt célt veszélyeztesse, főleg, ha az az érték, amit a közösséghez tartozás ad számukra, fontos. 

Middle aged and senior neighbours talking at a block party

Menekülés helyett megosztás

Egy jó szomszédi viszony kincs lehet az életünkben, ugyanakkor a legnagyobb jószándékkal sem kerülhetők el a súrlódások, konfliktusok. Hogyan lehet elérni azt, hogy a feltöltődésünk, mindennapi pihenésünk helyszínét biztosító otthonunk körül a lehető legbékésebb, legnyugodtabb, ám egyben legszabadabb környezet várjon ránk. Ritkán válogathatjuk meg szomszédainkat, lakjunk akár társas-, akár családi házban. A közösen használt lakókörnyezetre vonatkozó, ideális esetben mindenki által elfogadott szabályok a békés együttélést szolgálják. Ha ezeket mindenki betartja, akkor nincs is probléma. Ha azonban bármilyen okból ellentét alakul ki a lakók között vagy valaki figyelmen kívül hagyja a szabályokat, akkor azt a konfliktust érdemes rendezni. Ha két személy között áll fenn csupán az ellentét, és mindkettejük számára fontos a kapcsolat megtartása, akkor az esetek többségében egy baráti beszélgetés során tisztázni tudják a problémát. Ha nem sikerül ilyen könnyen megoldást találni vagy jóval több személy érintett, akkor hatékony segítséget jelenthet egy mediátor, aki külső szemlélőként, de az egyéni érdekek mellett a közösség érdekeit is figyelembe veszi.